22.12.2020

Uzaktan Eğitim Sürecinde Etkili Öğrenme Ortamı Nasıl Sağlanır?

Beylerbeyi Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulu Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimimiz tarafından yayımlanan “Uzaktan Eğitim Sürecinde Etkili Öğrenme Ortamı Nasıl Sağlanır?” konulu bültende, öğrencilerimizin çevrim içi eğitim sürecinden etkili ve verimli şekilde faydalanabilmesine yönelik önerilere yer verildi.

Uzaktan Eğitim Sürecinde Etkili Öğrenme Ortamı Nasıl Sağlanır?

Yeni Tip Koronavirüs önlemleri nedeniyle uzaktan eğitim süreci içerisinde eğitim öğretime devam eden öğrencilerimizin hayatlarının önemli bir bölümünü oluşturan okul rutinleri, geçici süreliğine de olsa değişti. İçinde bulunduğumuz bu süreçten en çok etkilenenlerden biri de kuşkusuz çocuklarımız oldu. Bu dönemde derslerini evlerinden ve uzaktan eğitim yöntemiyle takip ettiler ve etmeye devam etmektedirler.

“Ev ödevleri bir öğrencinin en önemli sorumluluğudur.”

Öğrencilerin okul hayatı boyunca ders çalışma yöntemi, ödev yapma sorumluluğu alma gibi geliştirdiği becerilerin hayat başarısına olan etkisine değinen Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimiz şu ifadelerin altını çizdi: “Okul hayatı boyunca etkili ders çalışma yöntemi olarak geliştirdiğimiz beceriler, okuldan sonraki hayatta da gerekli olmaktadır. Örneğin, iş yerinde tamamlanması gereken projeler, evde organize edilmeyi bekleyen işler için etkili çalışma yöntemlerinden yararlanırız. Çalışma becerilerinin gelişmesi için öncelikle bir ders çalışma planının oluşturulması gerekmektedir. Küçük yaş gruplarında bu planın çocukla birlikte hazırlanması önemlidir. Çünkü yapılacak olan planda çocuğun söz sahibi olması, planın uygulanmasında ve daha istekli ve katılımcı olmasında etkilidir.

Evdeki çalışma alışkanlığını geliştiren en önemli noktalardan birisi de öğrencinin ödevlerini düzenli yapmasıdır. Ev ödevleri bir öğrencinin en önemli sorumluluğudur. Çocuklar, özellikle birinci sınıf öğrencileri, ödevler ve çalışmalar için ailenin desteğine daha çok ihtiyaç duyarlar. Ama bu destek sağlanırken, ailenin çocuğuna vereceği mesaj esas çabanın ondan gelmesi gerektiğidir. Doğrudan yardım yerine dolaylı yardım ve destek, hem çocuğun ödev sorumluluğunu geliştirir hem de kendine olan güvenini artırır. Aslında zaman zaman ders çalışmak çocuk için yorucu ve sıkıntı verici olabilir. Böyle durumlarda çalışma masasına oturmamak, otursalar bile ödevi yapmamak için ellerinden geleni yapabilirler. Buna benzer durumlarda anne-babanın öncelikli olarak çocuğun o anda yaşadığı sıkıntıyı dinlemesi ve anlamaya çalışması yararlı olacaktır. Ders yapmamak için direnen bir çocuğa zorla ya da çeşitli vaatlerle ödevini yaptırmak, sonrasında işleri daha da zorlaştırabilir.

Uzaktan Eğitim Sürecinde Etkili Öğrenme Koşullarını Hazırlamak için neler yapabiliriz?

• Özellikle küçük yaş gruplarında evin okula dönüşmesi çocuk için anlaşılması zor olabilir. Bunun geçici bir süreç olduğunu, normal düzen ile birlikte tekrar okula döneceklerini zaman zaman hatırlatmak çok önemlidir.
  • Bu yeni öğrenme sisteminin çocuklara kendilerini nasıl hissettirdiğini öğrenmek, duygularını ifade etmelerini sağlamak onlara iyi gelecektir. Duygularını ifade etmekte zorluk çeken küçük yaş grubu öğrencilerimiz için resim, dans ve yazı yazmak gibi seçeneklerle yardımcı olabilirsiniz.
  • Gerçek bir sınıf ortamı olmadığı için dersin başına oturmakta direnen çocuklara şu an yaşanan süreç nedeniyle derslerin bir süre böyle yapılacağı, bunun gerçekten okul olduğu ve ciddiye alması gerektiği uygun bir dille ve yaşına uygun olarak anlatılmalıdır.
  • Derse hazırlanırken okula gitmeden önceki rutinlerini yapmasını sağlayın. Elini yüzünü yıkaması, kahvaltı yapması, üstünü değiştirmesi(pijamaları ile gün içinde kalmamasına özen gösterilmeli), kitap, defter, kalem vb. hazırlığı rutinlerini yerine getirmesi motive olmaları açısından önemlidir.
  • Uzaktan eğitim süreci esnasında mümkün olduğunca sessiz bir ortam ve dersi dinlemelerini sağlayacak fiziksel koşulları sağlamak önemlidir.
  • Dikkatlerini dağıtacak oyuncak, tablet, bilgisayar gibi (ders takibi için kullandığı haricindeki) uyaranları kaldırın.
  • Çocukların uyuma ve uyanma saatlerinin okul zamanında olduğu gibi belli bir düzeniçerisinde olması, bu yeni düzene uyum sağlamalarında önemlidir.
  • Çevrim içi ders saatleri ve ödevlere göre haftalık bir program oluşturmak da bir düzen oluşturmak açısından faydalı olabilir. Yaş grubuna göre her gün ya da hafta sonundaprograma uymasını takip edip ödüllendirmek, hafta bitiminde hedeflere ulaşma durumunu gözden geçirmek motivasyonunu canlı tutmasına yardımcı olur.
  • Çocuklar rutinlere ihtiyaç duyar. Bu nedenle hafta içi/ hafta sonu rutinini bozmamaya özen göstermeniz önemlidir. Hafta içi ders planına göre bir düzen oluşturup hafta sonunda çocuğunuzun kendi başına ve aileyle yapabileceği keyifli etkinlikler planlayabilirsiniz.
  • Ders saatlerine göre gün içindeki zamanlarını programlayın. Yarım saat ders, yarım saat okuma, bir saat dinlenme gibi yaş grubuna ve sınıf düzeyine göre çocuğunuzla beraber bir program yapmak, çocuğun sınırlarını bilmesini sağlar. Sınırlar çocuklar için güven demektir.
  • Ebeveyn olarak sınırları ve disiplini sağlamanız önemlidir. Çevrim içi eğitim devam ederken sıkıldım diyebilir, kapatmak ya da başka bir şey ile ilgilenmek isteyebilirler.
  • Ancak hakları kadar sorumlulukları olduğunu da hatırlatın ve neden o anda istediği şeye izin veremeyeceğinizi anlatın.
  • Çevrim içi ders aralarında gözlerini dinlendirmelerini önerin. Televizyon izlemek ya da bilgisayarla ilgilenmek gibi aktivitelerden kaçınılması, zihnin yeniden öğrenmeye hazırlanmasını sağlar.
  • Ders aralarında kalkıp hareket etmeleri, isterse kısa bir oyun, dans gibi aktivitelerle mola vermeleri de motivasyonların artmasında ve bedensel sağlıklarının korunmasında etkili olacaktır.