04.01.2021

Uzaktan Eğitim Sürecini Kolaylaştıran Öneriler

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümümüz, uzun süren uzaktan öğretim sürecini verimli ve keyifli sürdürebilmek adına öğrencilerimiz ve aileleri için önerilerde bulundu.

Uzaktan Eğitim Sürecini Kolaylaştıran Öneriler

Pandemi süreci, hepimiz için öğretim de dahil olmak üzere tüm alanlarda online çalışmaların deneyimlendiği bir süreç oldu. Evde kaldığımız bu dönemde özellikle  ebeveynlerimiz bizlerle birlikte pek çok sorumluluğu paylaştınız, göstermiş olduğunuz bu destek öğrencilerimizin bu sürece uyumlarını kolaylaştırdı.

İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları Beylerbeyi Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulu Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü olarak uzun süren uzaktan öğretim sürecini verimli ve keyifli sürdürebilmek adına öğrencilerimiz ve aileleri için bazı öneriler hazırladı.

Uzaktan eğitim sürecini kolaylaştırmak için neler yapılabilir?

• Yetişkin olarak duygusal sürecinizle model oluşturun. Sizlerin olumlu düşünmesi ve süreçte çözüm odaklı bir yerde durması onlar için oldukça destekleyici olacaktır. Size iyi gelen şeylere odaklanın, keyif veren şeyler izleyin, dinleyin, okuyun ve çocukları da kendinizi de aşırı kaygılı kişilerden uzak tutun. Çünkü kaygı da virüs gibi bulaşır ve tehlikelidir!
  • Bu geçişin sıradan bir okula dönüş olmadığını göz önünde bulundurun. Geçmiş senelerde deneyimledikleri başlangıçlarla ilgili sohbetler edin. Yeni dönemin getirebileceği farklılıkları konuşun.
  • Doğru kaynaktan edindiğiniz bilgiler doğrultusunda pandemi sürecinde eğitim alanında alınan önlemlerden ve sebeplerinden bahsedin.
  • Kaygılarını fark edin ve dinleyin. Bu süreçte duyguların takibi oldukça önemlidir. Anlatmakta ve kelimelere dökmekte zorlandığı duyguları gözlemleyerek ona destek olabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun size aynı soruyu sorabileceği veya aynı endişeyi tekrar tekrar gündeme getirebileceği konusunda hazırlıklı olun. Kısa, anlaşılır, kaygı yaratmayacak şekilde ve dürüst yanıtlar vermeye çalışın.
  • Okul dönemindeki uyku düzenine geri dönün. Bu dönemde evdeki düzen ve kurallarda esnemeler yaşamış olabilirsiniz, ancak uyku gibi önemli bir fiziki ihtiyaç söz konusu olduğunda, yeni döneme başlarken normal düzene geri dönmek faydalı olacaktır.
  • Uzaktan eğitim sürecine bağlı olarak yeni rutinler oluşturun. Rutinler stresin olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olur ve kendinizi güvende hissetmenizi sağlar. Rutinlere ailece birlikte karar verebilirsiniz.