08.03.2024

Türkiye Kadın A Millî Futbol Takımı Teknik Direktörü Necla Güngör Kıragası İle Millî Takım Oyuncuları Yağmur Uraz Ve Fatma Şahin’i Ağırladık

Beylerbeyi Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulumuzda 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Türkiye Kadın A Millî Futbol Takımı Teknik Direktörümüz Necla Güngör Kıragası, Türkiye Kadın A Millî Futbol Takımı oyuncuları Yağmur Uraz ve Fatma Şahin’i ağırladık.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği çerçevesinde düzenlenen “Sporda Topluma Yön Veren Kadınlar” paneline katılan Kadın A Millî Takım Teknik Direktörü Necla Güngör Kıragası, Kadın A Millî Takım oyuncuları Yağmur Uraz ve Fatma Şahin spor yaşamlarını ve tecrübelerini öğrencilerimizle paylaştı.

“Ülkemizdeki tüm kız çocukların futbol topuyla tanışmasını sağlamak. Futbol sayesinde kendi hayatlarına yön versinler istiyoruz.”

Dünya Emekçi Kadınlar Günü sebebiyle öğrencilerimizle bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek konuşmasına başlayan Kadın A Millî Takım Teknik Direktörü Necla Güngör Kıragası, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “İyi ki buradayız ve iyi ki sizler de bu okuldasınız. Benim spor kariyerimde ilgili iki önemli amacım var. Birincisi yanımda görmüş olduğunuz başarılı profesyonel kadın futbolcularla ülkemizi ve ülkemizin kadınlarını en iyi şekilde temsil edip en iyi skorları elde etmek. İkincisi ise ülkemizdeki tüm kız çocukların futbol topuyla tanışmasını sağlamak. Futbol sayesinde kendi hayatlarına yön versinler istiyoruz. En önemlisi futbolun sadece erkek sporu olmadığını, kadınların da erkekler kadar hatta onlardan daha iyi futbol oynayabileceklerini ispat etmek istiyoruz. Attığımız her gol aslında bizim açımızdan geleceğe atılan önemli ve güçlü bir adım.!

“Atatürk’ün kurduğu bu güzel ülkeyi ay yıldızlı formayla temsil etmek paha biçilemez.”

Öğrencilerimizin sorularını da yanıtlayan Kıragası, milli takımı çalıştırmanın ve ay yıldızlı formayı giymenin kendisine ne hissettirdiği sorusu üzerine şu yanıtı verdi: “Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurmuş olduğu ülkeyi temsil etmek benim için bambaşka bir duygu. Ay yıldızlı formayı giydiğiniz zaman milli marşımızın çaldığı zaman bambaşka hissediyorsunuz. Çok ağır sorumluluk ama hayatta da herkesin hissetmesi gerektiği, temsil duygusu ve aidiyet duygusunu en fazla hissettiğiniz anlar. Umarım hepiniz bir gün milli takım forması giyersiniz. Umarım isteyen varsa milli takımda bir antrenörlük deneyimi yaşar. Orada kendinizi yalnız hissetmiyorsunuz, ülkeyi temsil etmek, benim için ülkedeki kadın futbolunu temsil etmek apayrı bir duygu.”

“Sporu ve eğitimi bir arada yürütmek zor ama geri dönüp baktığımda zoru başardığım için mutluyum ve kendimle gurur duyuyorum.”

A Milli Futbol Takımı kalecisi olarak görev yapan Fatma Şahin spor kariyeri ve eğitim hayatı ile ilgili tecrübelerini öğrencilerimize aktarırken eğitimin önemine şu sözlerle dikkat çekti: “Eğitim ve futbol hayatımı bir arada sürdürüyordum ama tabii çok zorlandığım zamanlar oldu. Evim, okulum ve antrenman yaptığım yerler bambaşkaydı, uzaktı birbirlerine. Yıllarca bu süreci sabrederek geçirdim ve şu an o günlere dönüp baktığımda iyi ki sabretmişim diyerek kendimle gurur duyuyorum. Şu an futbol kariyerimin yanı sıra beden eğitimi öğretmeniyim, sizler gibi öğrencilerim var ve güçlü bir kadın olarak örnek olmak benim için büyük mutluluk.  Maç kazanıp okula geldiğimde, öğrencilerimin beni tebrik etmesi, gelip sarılmaları çok güzel bir his. O yüzden sizlere verebileceğim en önemli tavsiyem; eğitim ve spor hayatını beraber yürütebileceğinizi bilmenizdir. Biraz zor olacak elbette ama bu kendinizle gurur duyacağınız bir gelecek hazırlamanızı sağlayacak.”

“Futbol yaşantıma başlarken de sürdürürken de en büyük destekçim ailem oldu.”

A Milli Futbol Takımında ay yıldızlı formayı giyen ve forvet olarak görev yapan Yağmur Uraz, konuşmasında futbol yaşamında karşılaştığı zorluklara değinirken Türkiye’deki kadın futbolunun geldiği noktayı şu sözlerle değerlendirdi: “Ben 20 sene öncesinde futbola başlarken aileme söylenen tepkiler şunlardı: fiziği bozulur, erkek sporu, bacakları eğri olur, boyu kısa olur, asla futbola yollama demişlerdi. Ailem tüm bu söylenenlere kulak tıkayıp, her zaman benim yanımda oldular. En büyük destekçim ailemdi bu süreçte. Bununla birlikte; Türkiye’deki kadın futbolunun son 4- 5 yıldaki durumundan bahsetmek isterim. Birçok insana kadın futbolunu kabullendirdiğimizi düşünüyorum. Bu tabii ki kolay olmadı, birçok önyargıyı kırdığımızı, ailelerin bakış açısını değiştirdiğimize inanıyorum. Bu doğrultuda çocuklarına destek olan aile sayısının arttığını görüyoruz. Bu bizim için müthiş gurur verici bir durum. Bunu tabii ki başarılı olarak sağlayabilirsiniz.”

Etkinlik sonunda Okul Müdürümüz E. Aybars Şehirtay, yöneticilerimiz ve öğrencilerimiz konuklara çiçeklerini takdim etti. Kadın A Millî Takım Teknik Direktörümüz Necla Güngör Kıragası, Kadın A Millî Takım oyuncuları Yağmur Uraz ve Fatma Şahin ise okulumuza Milli Takım forması hediye etti.